четвртак, 23. септембар 2010.

Hleb sa maslinovim uljem

Sastojci:
1 svež kvasac
600 ml tople vode
1/2 kašičica šećera
1 kg integralnog brašna
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U malo tople vode (oko 80 ml) stavite šećer, razmutite pa u to dodajte kvasac i mešajte da se potpuno istopi. Stavite da odstoji 5 minuta.
Hleb se originalno po receptu pravi od integralnog pšeničnog brašna, ali možete koristiti i mešavinu pšeničnog i ražanog integralnog brašna ili da stavite pola količine belog pšeničnog, a pola nekog integralnog brašna.
Brašno stavite u vanglu, dodajte so, maslinovo ulje i rastopljeni kvasac. Malo promešajte pa polako dodajte toplu vodu i mesite testo. Mešajte varjačom postepeno, a možete mesiti i rukom. Vanglu sa testom pokrijte čistom krpom pa ostavite na toplom mestu da naraste oko 30 minuta.
Podmažite pleh za hleb sa malo ulja pa u njega stavite naralo testo. Testo treba da zauzme polovinu pleha jer će još da naraste. Ponovo pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta na toplom mestu odnosno dok ne naraste duplo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 do 45 minuta.
Hleb sa maslinovim uljem možete po želji pre stavljanja u rernu posuti semenkama susama, suncokreta ili lana.

Нема коментара:

Постави коментар